Уважаеми Клиенти, Поради голямата натовареност на сайта, моля финализирайте поръчките си в рамките на 2 часа. В противен случай, количествата на продуктите във Вашата кошница ще бъдат освободени за други клиенти!

Гребен канал Пловдив 1-4 октомври 2020 г.–II кръг от републиканското първенство по фидер риболов

Posted by pepi 08/10/2020 0 Comment(s) Състезания,

Гребен канал Пловдив 1-4 октомври 2020 г.–II кръг от републиканското първенство по фидер риболов

Дойде време и за втория кръг от сезона. След фиаското, което си спретнахме на миналия кръг трябваше да положим повече усилия и да вземем реванш от канала. Пристигнах късно вечерта в сряда в Пловдив. Поспахме малко и се запътихме към канала за първия тренировъчен ден.

Първият ден на октомври ни посрещна с облачно и хладно време. Обикновено в четвъртък почти няма риболов на канала, рибите няма какво да правят в тази част на гребния канал. Изключение прави секторът около моста, защото там разхождащите се хора мятат храна на рибата. Водата беше доста студена и рибите много мудни. Резултатите варираха до към десетина риби на човек, основно каракуди и тук там някой заблуден шаран.

Ако можеха да се направят изобщо някакви заключения то те бяха, че риболовът ще е труден, ще се използват малки куки и тънки поводи и ще се внимава със захранките и живите компоненти. На следващия ден се паднахме да тренираме на секторите от двете страни на моста.  Разбор не правихме, (няма как да правим разбор при тотална липса на риби).

 

Ще ви разкажа малко за захранките, които използвахме. Микс от захранките на  CHAMPION FEED подходящи за риболов на шаранови риби с фидер въдица.   

Един пакет Kim Dark Etang 1kg, един пакет Feeder DARK 1kg, една четвърт  TTX Fijn 1 kg,  една четвърт  Big Fish Mix 1kg и половин бутилка „BIG FISH/ orange / (FRUIT-SCOPEX)“ Fructaline Liquiq 500ml.  Етангът е със средна структура и много трохи в него. Те прекрасно задържат по-големите риби на петното.  Фидер дарк си е специализирана захранка за риболов с фидер и пасва идеално за концепцията. TTX e царевично кюспе със страхотен аромат, на който почти никоя риба не може да устои. По принцип поема много вода, можете да го накиснете преди добавянето или да овлажните захранката на няколко пъти. Биг фиша е също сладка храна, която е насочена към риболова на по-големи шарани, каракуди и платики. Последният компонент от нашия микс е ароматизаторът с високо съдържание на захари FRUIT-SCOPEX. Освен, че добавя неустоим аромат на захранката той убива част от много активните малки частици, които пречат когато има много дребни риби. Такъв е случаят и на канала където има милиарди уклеи. Освен това имахме и глина GOREK Double Leam 2kg Natural,  с която можехме да обедним храната при нужда или да подаваме само глина, скълцан торен червей, семена и т.н. според случая. Глината се пресява през ситно сито и след това се овлажнява с пулверизатор и бъркалка. Бърка се и се пръска до постигане на желаната влажност. Тя е такава, че когато я стиснеш трябва да става на топка, която след това можеш да разбиеш без усилия.

Вторият тренировъчен ден беше доста по-слънчев и успешен. Аз и адаша Калин Запрянов тренирахме в дясно от моста, а другите момчета от отбора в ляво.  Рибите се контролираха успешно с захранка и подаване на кълцан торен червей в умерени количества.

Направих си две петна - едно на въжетата около 40 м.  и едно на старите въжета около 30 м. Захраних със 7-8 кошници с размери 3 на 6 сантиметра, като добавих малко кълцан, царевица, коноп и кастери. На близката дистанция кошниците бяха 5. Риболовът стартира още от самото начало с каракуди и дребни риби като уклеи и слънчевки. За да избегна нахалните малки рибки минах на затворена кошница и нещата се подобриха значително. Вече успявах да ловя на торен червей, което с отворената кошница не ми се получаваше. След  първия час пробвах близката дистанция и се оказа, че там има риби. Реших да настоявам на нея до края на риболова, за да направим сравнение какви риби ще има на нея и на дългата, на която остана адаша. Рибите обаче си искаха своето - малки куки и тънки поводи. Успешно се ловяха с IGNESTI 404D в размер 18 ти номер / те са една идея по-големи, все едно 16 ти от друга кука/ и IGNESTI 808R в размер 14 и 16 ти номер.  С повод 0,128 на RIVE Hooklength  бях вързал 16- ките , а с повод 0,14 RIVE Hardline 14 ките. Когато риболовът се „скапеше“ минавах на 16 ките, с които ловях на торен червей и вердевас. Когато рибите се сгъстяваха минавах на 14 ките, където използвах царевица на SONUBAITS Corn F1 и торен червей.

Царевицата на Сону работи отлично както на канала, така и на много други места. Поводите ми бяха с различна дължина, при по-плахите риби около 80-90 см. При сгъстяване минавах на 50-60 см. Имах въдици и с пелетени влакна за екстремни ситуации, които не бяха изключение. Адашът остана да лови с отворена кошница и при него риболова беше само на царевица. В края на деня и двамата изтеглихме по почти 8 кг. улов . Другите момчета бяха с резултати между 3 и 4 кг.

 

Вечерта направихме разбор на деня и решихме да стартираме с умерена тежка захранка и подаване на живи компоненти.

Като в последствие да променим нещата според това, как се развива риболова.  Основните кошници, които решихме да използваме бяха затворените, за да избегнем дребните риби. Трябва да се отбележи, че всеки сектор и дори места в сектора са различни. Секторите от по 14 човека са много тежки, над 150 метра разстояние от първия до последния. Трябва си ориентация и помощ от рънърите, които са безценни по време на състезанията. Куките, на които се спряхме останаха IGNESTI 808R в размер 16-ти и 14-ти номер с влакна 0,12 и 0,14 . Те са една идея по-тънки и леки от аналогичните им KAMASAN B560  и GURU LWGF Feeder Special. Захранката остана същата, работеше добре и събираше риби. В зависимост от риболова щеше да остане чиста или да се разрежда с глина.

Първия ден се паднах C14 тапа до железата. Споменът от миналата тапа ми тежеше доста. Където едвам се преборих за 13-то място. Измерих си дистанцията и клипсирах на 40 метра и на 29 метра , както предния ден. Имах разпънати 5 въдици, 3 за далечната дистанция и две за късата. На двете дистанции с по-една въдица с плетено влакно и фидер гъм.   Риболовът стартира, както всеки път за мен на канала…с 30 минутно капо. В ляво ловят, аз гледам „умно“ и си разширявам носния отвор J!!  Има места, на които рибите не искат да стоят и това е. Аз имах тиня до въжетата, а на късата дистанция нямах. Пробвах късото, след като извъртях всичко възможно като стръв на далечната дистанция и се оказа, че там има живот.

 Започнах да ловя регулярно риби на царевица F1 SONU и на торен червей , рибите си искаха подаването на кълцан такъв, за да си стоят на петното. Установих го след като ги загубих веднъж за около половин час.

Всичко беше супер, започнах да наваксвам изоставането от съседите и така до 1 час преди края. Тогава скъсах въдицата с монофила, с която лових и реших, че няма да я оправям а ще взема друга. И така вместо да загубя 4-5 минути, опропастих цял час, в който изтървах много риби докато се настроя на кълването с новата въдица… кога да засека и т.н. Но всички грешки се заплащат! Останах трети в сектора, което за сектор от 14 човека не е лош резултат. Почти всички риби хванах с ITALICA Aria Feeder 3pcs 3.35m 45gr .

Въдицата се справи перфектно и нямам скъсан повод, въпреки тънките размери.  Покрива идеално дистанции до около 30 метра с кошнички до 30 гр. с малък обем или по-големи с грамаж 20 гр. В бъдеще ще си взема същата дължина но с акция 30 гр. за още по-капризни риби. Оставаше да видим как са се представили другите от отбора.  Почти всички бяха добре с изключение на Бобката. Никой на канала не е застрахован от катастрофа, има места на които няма риби.  Останахме трети за деня на четири точки от вторите и на много от „При Майсторите“, които в този ден играха страшно силно и с 10 точки са на първото място.

Бях сигурен, че ще играем добре и втория ден. Нещата ни работеха и ловяхме риби. Просто ни трябваше и малко спортен шанс с рибите.

Втория ден жребия ми отреди да съм в сектор Е 10, това е последният сектор.

Отново си направих две дистанции, като там тапите са на по-близка дистанция и фиксирах на 36 м. и на 28 м. Захраних с 7-8 кошници на далечната дистанция и с 5 на близката. Всичко както обикновено на канала се повтори. Получавам дежавю  всеки път !?! Аз отново нямам риби, другите ловят и то със сериозно темпо. Този път на близката дистанция обаче също нямам риби, успях да хвана една и всичко приключи. Метнах на далечната и ме взе „товарният влак“ с плетеното влакно и малката кука. Никакъв шанс за реакция от моя страна. Вече минаваше един час а аз имах една риба. Беше време за кардинални промени, направих нова тежка захранка с много месо в нея и се надявах на някоя бонус риба да ме измъкне от тежката ситуация. Продължих да вкарвам яко месо и уклеите и дребните риби полудяха. Не можех да метна на друго освен на дебел торен червей и царевица, а рибите му се мръщеха.  Минах на повод  0,16 и кука 12 номер, но нямах никакви индикации и изтъних до 0,14 и кука 14.  Взе ми пак голяма риба, пак без никакъв шанс за реакция от моя страна. Малко по малко, макар и трудно започнах да ловя каракуди и чаках включване от бонусче с нормален размер, което да изкарам. И го дочаках!.. Взе ми риба, която успях да обърна и внимателно да докарам до кепа. Оказа се хубав шаран с тегло над 2 кг. Продължих да вкарвам от всичко по-много с цел да вкарам още някой бонус в кепа. Извадих късмет и успях да уловя още един шаран около 1 кг. и някоя друга каракуда. Така с двата шарана се докопах до 5 –тото място в сектора. Което на фона на риска, който поех си беше супер. Възможните сценарии бяха два… или не ми влизат шарани и си оставам твърдо последен или продължавам да играя по стандартната схема с пестеливо подаване на жива стръв и  чакам да се появят риби. Кое щеше да е по-правилно не знам?! Аз избрах да атакувам и риска се оправда. Но в много случаи не сработва. Втория ден лових основно с  ITALICA Aria Feeder 3pcs 3.96m 60gr. Въпреки, че е дълга заради малката си акция покрива комфортно до 40 метра. Работи добре с 20-30 гр. кошнички с не голям обем. Но има един огромен плюс, поема тласъците на  рибите с почти цялата си дължина. По този начин въпреки супер пипкавото кълване  имам откачени само 2 риби пред кепа, а всички бяха хванати за крайчето на устата. По-малкия шаран до последно не знаех дали не е каракуда. Безупречна работа на бланката. Следващия път се надявам да не получа пак дежавю. Другите от отбора играха стабилно и завоювахме второто място. Благодарности на нашите рънари , без които това представяне нямаше да е възможно! Кирето , Денис и Оги.

Безапелационно на върха в този кръг са „При майсторите“ , с което и поведоха в генералното класиране. Трети са „Фишинг турнамент“ . В индивидуалното класиране първи е Десисилав Йорданов, втори Митко Младенов и трети Симеон Дановски.

 

Поздрави и до следващия кръг.

Калин Стоянов – MFTACKLE Feeder Team

Leave a Comment