Уважаеми Клиенти, Поради голямата натовареност на сайта, моля финализирайте поръчките си в рамките на 2 часа. В противен случай, количествата на продуктите във Вашата кошница ще бъдат освободени за други клиенти!

Видове Фидер Хранилки

Posted by pepi 13/10/2020 0 Comment(s) Избор на оборудване,

ВИДОВЕ ФИДЕР ХРАНИЛКИ

Здравейте,

Ще се опитам да направя разяснение на различните видови фидер хранилки  (кога и как се използват), като тук е нужно да уточня, че става въпрос за риболов на тип стоящи водоеми, езера и язовири. С речния риболов съм на „вие“ … не съм го практикувал. Хранилките се делят на няколко вида: отворени-мрежести, затворени-плътни, комбинирани–плътен и отворен участък, хранилки с долно утежнение (за далечни замятания), кошнички за бели червеи, инлайн – мрежести и затворени, както и специализирани кошнички за захранване с по-големи размери. Най-новата тенденция, която навлиза с бързи темпове са уиндол хранилките.

 

Започваме с първия тип хранилки отворените – мрежести. Те могат да бъдат метални или изработени от пластмаса. При този тип хранилки,  докато тя се спуска към дъното, оставя след себе си много частици от захранката. Това привлича рибите към хранителното петно - и малки и големи. Предимно се използват за риболов на дребни активни риби, като червеноперка или дребни платички. При тях захранката може да бъде и една идея по-суха, за да е активна. За да привлечете риби на петното си може да разтоварите хранилки над дъното.  Това става по следния начин: мятате и започвате да броите след колко секунди ще потъне хранилката. Да приемем, че хранилката потъва след 12 секунди. Мятате, броите до две и засичате рязко, за да разтоварите хранилкта, в която може да има някоя друга пинка, кълцана царевица, кълцани торни червеи и т.н. Всичко от тази хранителна маса започва да се спуска към дъното и увлича след себе си риби. Повтаряте процедурата на 4 сек. на 6 сек. на 8 сек. и на 10 сек.,  по този начин създавате хранителен стълб, който трябва да насочи рибите към вашето петно. Моделът хранилки на Drennan Stainless Oval Cage Feeder e с голяма площ на полягане на дъното и е подходящ за водоеми с мека повърхност, като тиня например. Всяка отворена хранилка може да стане затворена с помощта на изолирбанд.  Увивате го около хранилката и сменяте типа и, но намесата на изолирбанда в много от случаите увеличава съпротивлението при изкарване на хранилката от водата, затова трябва да се ползва само в краен случай.  По-добрият вариант е да имате равностойна затворена хранилка. При PVC отворените хранилки много често се срещат и варианти с крилца. Те помагат на хранилката да се издигне по-бързо от дъното. Такива хранилки са много подходящи за участъци в които има закачки, голям праг или пояс от водорасли пред вас.

Затворените хранилки са изработени от PVC материали. Изплуват много бързо от дъното заради завихрянето, което се получава при издърпването. По пътя си надолу пускат много по-малко частици и свалят рибите плътно на дъното. Те са много гладки от вътрешната страна, което позволява да се използва една идея по-мокра захранка. Заради своята гладкост при издърпването храната изпада от кошницата.  С тяхна помощ можете да селектирате размера на рибите. Носят без проблем много допълнителни компоненти като царевица, жито, червеи и т.н. Това което сте решили да подадете допълнително се поставя в хранилката и тя се затапва от двете страни с захранката. Повечето стандартно са кръгли, но има и такива с овална форма, като хранилките на Drennan. Те също имат голяма площ, с която лягат на дъното, което е голямо предимство за меките дъна, както споменахме по горе. Хранилката не потъва и рибите успяват да стигнат до захранката по този начин риболова Ви е по-успешен. При тях също има модели с крилца. Общо взето този тип хранилки успява да изплува много по-бързо от стандартните и са много подходящи за места, където има праг пред вас или пояс от треви / водорасли/. Ще ви споделя още една малка хитринка. Ако има много дребни риби, преди да заметнете можете да потопите кошничката във вода. Така всички частици, които са били залепнали по нея се отлепят и увеличавате шанса си за успех.

Минаваме към комбинираните хранилки. В повечето случаи в средата на хранилката има затворена част, в която можем да поставим по-влажна захранка или допълнителни компоненти. Комбинацията от двата типа хранилки е много успешна в някой ситуации. Изплуват по-добре от мрежестите, но всичко е до даден момент, тип риболов и т.н. Определено трябва да имате от тях ако все още не сте закупили.

Хранилките с долно утежнения са два вида . Едните са булет хранилки, при които оловото е изнесено с крачета под хранилката и е най-често под формата на куршум. Тези хранилки летят много добре и с тях се постигат много сериозни дистанции. Не трябва да се използват на места с закачки поради това, че утежнението им е много надолу (много често „дрънкат“ по дъното). Правилото за хранилките за дистанция е, че колкото е по-малка хранилката като обем, толкова повече лети. Пълнят се сравнително трудно спрямо другите типове хранилки. Потъват по-бързо от стандартните и пестят време при скоростен риболов, голяма дълбочина или при риболов, в който трябва да пробиете слой от дребни риби. Модела на Matrix- Horizon XD Distance Feeders е от PVC материал и изплува сравнително добре спрямо други модели с метална мрежа.

Вторият тип хранилки с долно утежнение са дистанс хранилките. Има варианти с хранилки от метална мрежа, както и такива с мрежа от PVC материал. Хранилките от PVC  могат да бъдат, както мрежести, така и плътни. Те също имат много добра аеродинамична форма и летят почти толкова добре колкото булетите. Пълнят се много по-лесно от „куршумите“ и излизат сравнително добре  към повърхността. Допълнителният плюс е, че имат и затворени варианти. Системата на Гуру със сменяеми тежести няма аналог на пазара към момента.

Уиндол хранилките предимно са използвани в Ирландия. Отскоро навлизат все повече в оборудването на всеки фидер риболовец. Основно са плътни, като само Престън иноватионс към момента предлагат мрежест вариант на уиндол хранилка. Летят страхотно, може би дори по-добре от булетите. Нямат почти никакво съпротивление при вадене. Цопват много леко във водата заради формата си. В много случаи смяната на стандартна хранилка с хранилка Уиндол води до допълнителни бонус риби. С тях може да вкарате много голямо количество живи компоненти и зърна. Затапвате със захранка единствено малкото прозорче, всичко друго е живи компоненти или зърна/ пелети/. При този вид хранилки има два основни конкурента Престън и Гуру. Престън предлагат единствено мрежести хранилки, а и хранилките им в долния край са наклонени, за да може цялото съдържание да се изпразни, а Гуру има система за смяна на тежестите. Големите производители така са си разработили хранилките, че всичко да е съобразено: правилна големина, минимално съпротивление, точния по размер отвор и т.н.

Хранилките за бял червей са много ефективни в някои ситуации. Самата хранилка най-често се отваря от едната страна и вътре се поставят червейчета. Те започват да излизат от хранилката и дразнят рибите, които се спускат към нашата стръв. В зависимост от това, колко бързо искате да излизат червеите можете да запушите някои от дупките с изолирбанд, който в случая не пречи на изкарването на хранилката. Възможно е в хранилката да се поставя и по-суха захранка. Понеже тя е активна, успява да излезе през дупките. С тези хранилки много успешно се ловят шарани и кефали.

Инлайн хранилките се доближават много до концепцията на метод фидер хранилки. При тях повода е много къс и застава точно до хранилката. Рибата започва да рови около захранката, която се разтоварва от кошничката и намира и вашата стръв. Много са подходящи за риболов на шаранови риби или по-едри екземпляри.

Специализираните хранилки за захранка са с по-големи размери. По принцип се правят с максимален размер 7 на 5 см., който е максимално разрешеният по стандартите на ФИПС. Обикновено са с голямо тяло и малка тежест. Като отново се делят на отворени и затворени и важат същите принципи описани по горе.

В заключение , мога да кажа , че е хубаво първо да купите по една,  две хранилки от вид. След като ги изпробвате и те пасват на вашия стил  на риболов да добавите още . За мен много важно е хранилките да излизат без съпротивление от водата, да има подходящи размери , грамаж  и не на последно място да летят добре.

Изготвил ,

Калин Стоянов  Вижън-MFTACKLE Feeder Team

Актуалните ни предложения можете да разгледате ето тук

Ако имате някакви допълнителни въпроси за даден модел, ситуация или нещо по специфично не се колебайте да се свържете с нас. Ние с удоволствие ще отговорим на всички ваши въпроси и ще Ви консултираме за да направите правилния избор.

Можете да ни потърсите на телефон :

+359 877 54 82 52 Магазин София

+359 876 18 41 14 Склад Пловдив

Или на фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/mftacklecom

MFTACKLE | Твоят приятел в риболова!

Leave a Comment