Уважаеми Клиенти, Поради голямата натовареност на сайта, моля финализирайте поръчките си в рамките на 2 часа. В противен случай, количествата на продуктите във Вашата кошница ще бъдат освободени за други клиенти!

Яз.Съединение - III кръг Фидер лига Русе

Posted by Slavcho_Petrov 25/09/2020 0 Comment(s) Състезания,

Яз.Съединение - III кръг Фидер лига Русе

На 20.09.2020 г. взех участие в състезание организирано от Фидер лига Русе. Ще се опитам да ви направя съпричастни с него.

Тръгнах за водоема на 19ти с цел, да направя разузнавателен риболов. За първи път посещавам водоема, а и района на Търговище. Пристигнах в късния следобед. Оказа се, че съм се озовал в сектор Г, който е най-плиткият от всички сектори. Имаше колеги, които тренираха и казаха, че риболовът е много слаб.

Информацията беше за риболов основно на Червеноперки и Платички. Забърках равни части от CHAMPION FEED STARTER Breme / Платика/ и CHAMPION FEED STARTER Voorn/червеноперка/ . Платиката е с лек аромат на бадем, а Червеноперката мирише на естествени аромати (билки и подправки).

Добавих една част вода на два пъти през 15 мин.  и  храната стана една идея преовлажнена, точно такава каквато ми трябваше.  Исках я такава, за да добавя и глина. Глината беше два вида – Argile Черна, която потъмнява храната, прави облак и помага на кошницата да се разтовари по-бързо. Другата беше GOREK - Mineral Ploc 1kg изключително фина глина, която прави ръждиво - червен облак.

Бабушките обожават такива мътилки. Получи се приятна на цвят захранка.

Храната преди да добавя глината изглеждаше така .

След като добавих глините се промени до :

След това продължих с подготовката за риболова. Разпънах новите си въдици.

ITALICA Aria Feeder 3pcs 3.35m 45gr и ITALICA Aria Feeder 3pcs 3.96m 60gr.

На двете имам сложени Престън Магнитуд – 520 с плетени влакна и шок лидер Гуру Шилд 0,28 .

Правилата на лигата са по БФРС, затова бях с монтаж с подвижен патерностер и Feeder gum (фидер ластик) на Drennan 4 lb. На края на фидер гъма имам вързани бързи връзки в най-малкия възможен вариант.

С бързата връзка поводите се сменят за секунди и това помага повода да не се пресуква заради вградения в нея вирбел.

При риболова на Бабушки е много важно да се уточнят куката, дължината на повода и стръвта. За куката бях сигурен още преди да отида на водоема, (тествана много пъти за Бабушки и Платика) . Това е IGNESTI 404 !!!

Според мен поводите трябва да се съобразят с големината на куката и доколко е издръжлива тя. Няма смисъл на слаба кука да се слага дебел повод и обратното, на здрава кука тънък повод.

18 номер вързах с 0,128, 16 с 0,14 флурокарбон  и 14 с 0,148. Аз лично, връзвам поводите по на 60 см. Ако се налага по-дълъг повод добавям удължител от по-дебело влакно – примерно 0,20.

Започнах с проучване на мястото. След кратка проверка с маркерно олово се оказа, че около 35 –тия метър е 3,5 метра дълбоко и след това става по-плитко докъдето мога да метна с въдицата. Фиксирах дългата въдица на 35 метра и взех по-късата. На 22 метър намерих 3 метра дълбочина, а на 17-18 метър беше около 2 метра. Явно там имаше праг. Това беше втората ми дистанция. Нарочно оставих 2-3 метра до прага, за да могат рибите да преминават.

За стръв имах торен червей, пинки, бял-шарен и царевица. Една част от царевицата накълцах с блендер до консистенция на каша.

Реших първо да стартирам на близката дистанция. Захраних с 10-тина малки кошнички, с които щях да ловя. Кошничките за Бабушки са винаги мрежести!!!  Просто нещо трябва да мъти и вдига пушилка. Няколко от кошничките разтоварих над дъното, за да се оформи хранителен стълб.  Далечната дистанция щях да пробвам, ако на близката нямаше риболов.

Риболова стартира още с първото мятане с кука на линията!!!

Започнаха да излизат една след друга състезателни Червеноперки с размер 50-100 гр.

Интересното беше, че рибите кълвяха на дъното. След около половин час спряха да кълват, увеличих дължината на повода от 70 см. на 1  метър, но кълване не виждах.  Да! Обаче стръвта ми излизаше смачкана!!!

Тогава започнах да ловя на броене. Принципът е следния - мяташ и след като кошницата тупне, започваш да броиш. Примерно, броиш до 20 и засичаш - риба няма а стръвта е смачкана. Следващото мятане е до 15, и така докато намериш момента, в който рибата налапва стръвта. Този момент в конкретния случай беше 10 - от 10 мятания хванах  9 риби по този начин. 

В един момент, рибите отново минаха на дъното и започнах да ги ловя с по-късия повод.

Най-добре работеше кука 16 –ти номер с един нанизан червей  или две нанизани пинки. На  14 –ка и два червея хванах 2-3 по-едри риби, но не кълвяха както трябва.  Явно не бяха достатъчно гъсти. Накрая успях да уловя и 2-3 риби на царевица.

Риболова на Бабушките вече ми беше ясен. За по-малко от два часа имах 60-70 риби.  Започнах да събирам, защото времето беше напреднало.

След обмен на информация с колегите се оказа, че в другите сектори, понеже е по-дълбоко се ловят и Платики.

Трябваше да забъркам две различни храни - едната насочена към Платиките, а другата към Бабушките-Червеноперките. Храната за Платиките забърках от вечерта - CHAMPION FEED STARTER Breme и CHAMPION FEED Wonder Big Bream в равни части и съвсем малко Wonder Black, за да не е много светла. За да я подсладя и убия допълнително изсипах CHAMPION FEED FRUCTALINE половин пакет. Това беше захранката ми за Платики, ако се падна в сектора с такива риби. Другата захранка разбърках сутринта, за да е достатъчно активна.

Нощувах на водоема. Момчета се бяха събрали на една голяма маса и беше голяма веселба. Септемврийската вечер се оказа доста мразовита, температурите паднаха до 4-5 градуса.

Съмна се. Алармата започна да свири. Време беше да разбъркам и храната за Бабушки . Те се състоеше от килограм Champion Feed Wonder Black , 1 кг. CHAMPION FEED WORLD CUP,  1кг. Argile Черна и 0,5 кг. GOREK - Mineral Ploc  и малко сух ароматизатор CHAMPION FEED Brasem Caramel. Процедурата беше същата, като предния ден - овлажняване на два пъти с леко преовлажняване и добавяне на глините. Накрая разбира се, всичко през ситото, за да се разбият бучките,  да се овлажни равномерно и разбира се, за да се вкара въздух в захранката.

 

Жребият ми отреди сектор В 7. До мен беше Цецо от Русе и Митко / да ме извинява ако бъркам името/ .Това бил секторът, в който миналия кръг се ловели големи Платики. Образува се нещо като заливче и в него има по-дълбоко място. Оказа се наистина така, на 24 метра беше около 5,5/6 метра и след това дълбочината започваше да намалява. Това ми беше едната точка за риболов. След това, започнах да търся по-близка за бързия риболов на Бабушки. Намерих 4 метра на 13 метра, като 4-те метра ги имаше и на 10 метра, но след това имаше голям праг. На късото щях да търся Бабушките, а на 24 метра евентуално Платики.

Двете захранки изглеждаха така . По-светлата за Платики , тъмната за Баби.

Накълцах и царевица като 1/3 от кутията оставих цяла, за да имам едра фракция  за по-едри риби евентуално.  Оставих си малко от двете глини, за да усиля ефекта от мътилка ако се наложи. Както и сух ароматизатор.

Монтажите ми бяха същите като предния ден . 

На късото бях с 3,3 метровия фидер, на дългото с 3,9 метровия .

Масата ми изглеждаше така …

Кастери, царевица, удавени червеи, пинки, бял-шарен червей , кълцана царевица, ножица, хранилки и поводи.

Прозвуча сигнала за тежка захранка.  Моята идея беше, първо да захраня дългата дистанция с храна за Платики като добавя прилично количество, кастери , изпънати бели и кълцана царевица. Първите 6 минути захранвах навътре , останалите 4  мин. на късото с другата храна, като няколко кошнички разтоварих над дъното и добавих малко пинки и кълцан бял червей.

Дадоха старт и влезнах на 24 метра. Там постоях 10 мин без никаква индикация. След това минах на късото, и на второто мятане реализирах Бабушка. Запонах да си развивам късото петно като хвърлях по-едно око какво се случва около мен. Идеята беше, ако започнат да се ловят Платики, да влезна на другата дистанция. Риболов около мен почти нямаше. Аз започнах да си бродирам Бабушките, които бяха по-трудни от предния ден, но се ловяха. Поддържах темпо от около 20 секунди - до 20 секунда ако няма кълване презамятам. Това се случваше рядко, обикновено кълвеше.

След първия час типа кълване се смени, влезнаха някакви Платички. Те искаха повече изчакване и намалих темпото до около 1,5 минути. Успях да хвана и няколко от тях, като изтървах и една хубава риба / което в последствие се оказа ,че няма никакво значение/ . След първия час и половина риболовът изведнъж умря. Цецо успя да хване още няколко риби до към втория час, но той беше на около 20 тия метър.  А започнах да вадя жокерите от ръкава -  кълцани бели, сух ароматизатор , глина, темпо, по-малка кука, по-дълъг повод, разтоварване на кошници над дъното, но ефектът беше нулев. Влезнах на 24 тия метър на второто петно, и там нищо. Направих ново петно на 20 метра, и там нищо.  До 3тият час успях да хвана една единствена риба, дребна Бабушка. Около мен не се ловеше …

Митко влезна навътре колкото може и успя да реализира една риба и едно празно кълване. Аз станах от платформата и сглобих нов фидер. Сложих Уиндол хранилка, която не е най-подходящата за риболов на Бабушки, но е изключително далекобойна и носи голямо количество жива стръв.

Риболов на Бабушки на 60 метра с вятър… красотата на спортния риболов!!! Направих нова тежка захранка, на 60 метра като започнах да вкарвам голямо количество жива стръв кастери, изпънати бели , пинки и царевица . На първото замятане със стръв реализирах кълване и успях да хвана риба. След това, както се очакваше следваха празни кълванета и тук-там някоя риба. На два пъти пробвах дали на късото не са се завъртели някакви риби, но без резултат.  Борбата продължи до края на дистанция 60 метра. Въртях различна стръв и големина на куките, поводи и т.н. На царевица нямаше никакъв резултат. На торен бабушките пируваха и не можеш да реализирам  риба. Най-добра стръв се оказаха 4 пинки нанизани през средата с кука 16- ка 404 и повод 60-70 см. Пробвах и с по-дълъг повод, но резултата не беше задоволителен. Успях да хвана само една Платика и 10-тина Баушки, които не бяха с общо тегло повече половин килограм. С грандиозния резултат от  2,6 кг. завърших втори в сектора. Браво на Георги Симеонов, който спечели сектора с около 5 кг!   В последствие се оказа, че масово рибите са се ловили между 30 и 40 ти метър. За съжаление, ние бяхме в залива с големите риби и за нас дистанцията беше плюс 15-20 метра. Когато мине състезанието тактиката винаги е лесно да се сглоби …

Та ако върнем времето назад, бих влезнал стартово на 25 метра, защото там щеше да има риболов поне още половин час повече и след това на дистанция, като щях да се опитам малко, по малко да придърпам рибите възможно най-близо. На голяма дистанция не може да се поддържа темпо за риболов на Бабушки, а Платиките бяха много редки.

Браво на всички участници и поздравления за победителите! Състезанието се спечели в плиткия сектор, където тренирах с близо 6 кг.

Поздрави и до нови срещи.

Калин Стоянов - Вижън фидер тийм

Leave a Comment