MF SPINNING TEAM - Републикански Шампиони за сезон 2020

Posted by Slavcho_Petrov 23/07/2020 0 Comment(s) Състезания,


Как MF Spinning Team стана шампион? Капитанът Стефан Йорданов разказва за пътя към успеха.


Редовният сезон при спинингистите завърши с голяма изненада. Новият отбор MF Spinning Team грабна заслужено шампионската титла на България в дисциплината „Улов на хищна риба от брега с изкуствени примамки“, което всъщност е спинингов риболов на пъстърва. Състезателите от Асеновград показаха страхотно майсторство и успяха да се преборят с лютата конкуренция на шампионите от последните няколко години „Михалково“ и традиционно силния тим на „Родопа 2002“, заели съответно второ и трето място в крайното класиране.

Кои всъщност са MF Spinning Team и как стигнаха до този триумф в ултралайт спининга? Без съмнение, да победиш михалковци, където играят шестият в световната ранглиста Георги Гетов и деветият Тодор Костадинов – това си е сертификат за висш пилотаж. И то в пъстървовия спининг, който у нас и по света е изключително динамично развиваща се дисциплина. Как е създаден този отбор, каква подготовка е водил преди проведените три кръга от редовния сезон на първенството? Дадохме думата на капитана и душата на отбора – Стефан Йорданов – Старшията.

„Всичко тръгна оттам, че MF Tackle прави в Пловдив голям търговски център и склад и за всички видове риболовни принадлежности. С Калин Запрянов и Славчо Петров се познаваме от доста време. Оказа се, че те имат страхотни специалсти в риболова на плувка и фидер, но им липсват консултанти в спининга и примамките за дребни хищници. Идеята ни с Калин беше да тестваме и оценяваме най-вече примамките“, разказва Стефан.

Твърде бързо идеята се развива в посока към това да се сформира отбор, който да участва на републиканското първенство. Дотогава Стефан Йорданов, Димитър Терзиев, Васил Шигарминов и Емин Гуне се състезават за един от двата отбора на Асеновград. Но решават да приемат да играят под знака на бранда, и така сформират MF Spinning Team.
Димитър Терзиев


Стефан Йорданов


Емин Гуне


Васил Шигарминов


„Това стана в края на миналата година. За късмет, през зимата у нас изведнъж добиха огромна популярност турнирите за риболов на американска пъстърва в затворени водоеми. Те бяха отличен шанс да тренираме през забранения период“, продължава Старшията, който дори печели турнира в Стара Загора. Останалите винаги са в топ 10, и то при положение, че в тези състезания участват по 40-50 състезатели.


Заради пандемията календарът на БФРС за редовния сезон при спинингистите, както и във всички останали дисциплини, беше отложен. „В тези тежки условия продължихме подготовката си. Ходехме на река Чая, пускахме си американки и ловихме. Отделно от това, всички клубове в секцията се бяхме разбрали, че почваме националния шампионат при първа възможност. Организацията беше супер! Трите кръга се проведоха буквално за няколко уикенда“, добавя капитанът на MF Spinning Team.

През този сезон спинингистите ловиха по нов регламент. През половината маншове от редовния сезон (3 от 6 манша) се ловеше на диференциран избор от примамки – 30 минути на блесна, 30 минути на силикон, 30 минути на воблер, а след това примамките се изреждаха по още веднъж в същия порядък. „Това се оказа чудесна идея. При нас в пъстървовия спининг има такова нещо, че всеки вярва на определени примамки. Един е по-добър на воблер, друг разчита повече на силиконите и неглижира блесните. Сега ситуацията стана такава, че за добро класиране трябваше да се владеят всички базисни видове примамки. Самите състезатели бяха задължени в един момент от правилника да ловят на нещо, в което досега са вярвали по-малко. И когато им потръгна риболовът, нещата се промениха“, казва още Стефан Йорданов. Той и останалите състезатели в шампионата уловиха за трите кръга общо 1978 пъстърви, което е и национален рекорд в 17-годишната история на дисциплината.

„Аз лично вярвах, че с една сериозна подготовка можем да бъдем конкуренти на „Михалково“, а и на всички останали отбори. В първенството ни надпреварата е невероятна! Има колеги, които ловят по 15 и повече години в националния шампионат, това са хора с изключително висок опит. На всичкото отгоре през този сезон при нас участваха доста ученици и абитуриенти, които показаха много добро майсторство. Това допълнително изостри конкуренцията, а тийнейджъри като Боян Ярков и Коко Якимов дори се класираха сред първите 12 за участие в плейофите за националния отбор, който ще ни представя догодина на световното в Португалия“, коментира Старшията.

Колко всъщност примамки са нужни на един спинингист, за да атакува челните места в националния шампионат? „Равносметката на моите кутии е на парична стойност над 10 000 лева. Имам около 300 блесни, всички от тях поръчвани от различни производители от всички части на света. Разполагам с над 200 воблера – някои фабрични от известни марки, други ръчна изработка на наши и чужди майстори. Българските воблеростроители не падат по-долу от най-известните модели в света, и това трябва да се знае! Силиконите не съм ги броил, цяла торба са. Но в един манш от 180 минути реално използвам 3-4 блесни, не повече от 5 воблера и неголям набор от силикони. Имаш всичко и избираш от най-подходящото, това е“.

В MF Spinning Team са все тежки характери. Третият в индивидуалното класиране Димитър Терзиев е моден дизайнер, ученик на Пако Рабан, избран от световно известния моделиер след конкурс. Васил Шигарминов работи като печатар. Емин Гуне преди време беше много успешен шеф на ИАРА – Пловдив. Стефан Йорданов работи като военен в българската армия. „В такъв отбор трябва да бъдеш много деликатен. Рискът от „напрежение в съблекалнята“, казано на футболен език, го има непрекъснато. Всеки от нас има собствен маниер на риболов, както впрочем е и при повечето спинингисти. Но отборната тактика се спазва, и това е една от причините да спечелим първото място“, разяснява Старшията.

Какво следва по-нататък за шампионите от MF Spinning Team? В началото на септември предстои турнир за Купата на БФРС, където ще участват и четиримата състезатели. Седмица по-късно са плейофите за определяне на националния отбор, който ще представя България на световното по пъстървов спининг в Португалия. В тях ще участват първите 12 състезатели, класирани индивидуално в редовния сезон. Всички от MF Spinning Team са там – Димитър Терзиев е на 3-то място, Васил Шигарминов е веднага след него, а Стефан Йорданов и Емин Гуне са на 10-то и 11-то място. „Както и да се класираме, аз съм убеден, че за Португалия ще заминат най-добрите и заслужили спинингисти. В изминалите три кръга честната игра, колегиалността и приятелството между нас бяха над всичко“, завършва Стефан. Без съмнение, всеки от четиримата от MF Spinning Team ще даде всичко от себе си, за да отиде в Португалия в края на Април догодина.
Благодарности за репортажа и интервютата от екипа на MFTACKLE към Станил Йотов.


 

Leave a Comment