Избор на макара за фидер риболов

Posted by Slavcho_Petrov 25/09/2020 0 Comment(s) Избор на оборудване,

Избор на макара за фидер риболов

 

Вече имате фидер въдица и сега е време да добавите макара към комплекта? Или сте имали? Тя се е счупила? Вече не ви харесва? Не отговоря на вашите изисквания? Ще се опитаме да ви помогнем да изберете правилната макара. Добрият избор ще обезпечи баланса и функциоността на такъма.

За целта ни е нужна макара със специфични характеристики и добро качество. Замятането на голяма дистанция и интензивността на риболова бързо ще „убият“ неподходящата макара или такава с ниско качество.

При риболова с фидер можем да използваме макари с преден или заден аванс, както и комбинирани – байтрънер. Можем да използваме специално проектираните за тази цел модели, така и такива, които са за спининг, мач риболов, шарански риболов или тролинг.

Главната задача е макарата да подсигурява и пасва добре на въдицата, на която е монтирана. Фидер риболова е характерен с честото презамятане (голяма интензивност), риболов на дистанция и точност, затова е нужно макарата да понесе тези натоварвания.

Нека да започнем с размера на шпулата и клипса

Нужно е шпулата да е голяма, за да можем да подсигурим достигането на необходимата дистанция. Клипса трябва да е качествен. Да не наранява влакното и да издържа на натоварването от постоянното „чукане“ по него при достигането на необходимата дистанция. Хубаво е в комплекта да има две шпули, една за плетено влакно и една за монофилно.

Много от производителите вече предлагат шпули със скосени ръбове. Скосеният ръб спомага за постигането на по-голяма дистанция, но в същото време макарата обира по- малко влакно с един оборот на дръжката заради намаления диаметър на шпулата.

Ако все пак си харесате макара с „ не подходящия клипс “ , има решение!От фидер гъм-ластик за фидер монтажи Дренан 4 lb. си правите малко ластиче . Четири либровия е най-подходящ защото е достатъчно тънък за да не пречи на изнизването на влакното при замятане , достатъчно здрав за да не се скъса и същевременно най-лесен за отстраняване при нужда от разклипсване . Ластичето трябва да една идея по-малко от диаметръра на шпулта , задължително се оставят мустачки.

Важно е да отбележим, че някои въдици имат малък първи водач. Тогава поставянето на макара с голяма шпула е противопоказно. При по-рязко замятане шанса влакното да се оплете във водача е много голям!

Следващият показател, на който трябва да обърнем внимание е доброто навиване на влакното

Нужно е влакното да е навито равномерно по цялата шпула, без бразди или претрупване в някоя част. Качественото навиване на влакното ни подсигурява добър кастинг/дистанция. Предпазва ни от образуването на бради. Много често се използват плетени влакна с диаметър 0,10 – 0,12 . Трябва да се консултирате с продавача или да си набавите информация от нета за качеството на навиване.

Аванс на макарата

Нужен ни е добър аванс. Въпреки, че се лови на дъно, фидер риболова много се доближава до мачовия риболов. Използват се тънки поводи и малки куки. Правилното сработване на аванса ни помага да не скъсаме тънкия повод, да не изправим малката кука или да не изтървем бонус-рибата. Нуждата от хубав аванс особено се усеща при риболова с плетено влакно.

Байтрънер макарите са много подходящи при целенасочен риболов на едри риби с техника „метод“ фидер. При този вид риболов обикновено се замята през много по-голям интервал. Въдицата е поставена на стойката в готовност за мечтания трофей. Много често кълването е рязко и безапелационно, точно тогава сработва байтрънер аванса. Шпулата е в свободно състояние и аванса „запява“, рибата не успява да скъса повода. След като завъртим дръжката, шпулата се застопорява и започва да работи стандартния аванс.

Предавателно число / мощност на макарата

Обикновено предавателното число на проектираните за фидер риболов макари се движи между 4,8 до към 5,2 към едно. С едно завъртане на дръжката, шпулата прави 4,8/5,2 оборота.

Фидер макарите трябва да обират много влакно с един оборот в границите на 85 см. до 1 метър. Ако макарата ни обира малко влакно губим време и я натоварваме допълнително.

Нужна ни е повече мощност, за да извадим от водата хранилката и рибата. Много често стотици пъти за един риболов.

Разбира се има и изключения. При риболов с въдици клас пикер-лайт е възможно да ползвате и по-бързо оборотни макари. Те ни подсигуряват необходимата скорост при темпов риболов. Другата крайност е риболов на големи дистанции и силно течение. Там подходящи са „Биг пит“ макарите. Изключително мощни, с ниско предавателно число, но същевременно навиващи по метър с един оборот на дръжката заради големия диаметър на шпулата. Голямата шпула спомага много при риболова на дистанция, разбира се съчетан с правилната въдица, влакно, шок лидер, хранилка и техника на замятане.

Количество лагери в макарата

Количеството на лагерите в макарата е важно, но още по-важно е тяхното качество и местата, на които са поставени. Ние препоръчваме да се доверите на доказали се с времето марки и модели. По-добрият избор е да се вземе макара от доказан бранд и ако трябва някоя втулка да се замени с лагер, отколкото еднодневка, на която са записани 10+ лагера, а дефакто вътре има 4 лагера  и 3  втулки.

Дръжка на макарата

Обикновено фидер макарите са с една идея по-дълги дръжки и голям кноб, за по-лесно въртене. В повечето случаи са единични за разлика от мачовите модели с две дръжки.

Доста от фирмите вече предлагат дръжки, които се навиват в короната. По този начин луфта е много по-малък и механизма се износва по-трудно. Хубаво е на кноба към оста да има лагер или поне да може да се добави такъв.

Тегло на макарата

Както вече споменахме фидер риболова е доста интензивен. Въдиците в много от случаите са в границите около 200 гр. За добър баланс с въдицата, най-често фидер макарите с в границите на 250 до 400 гр. Изключение правят по-големите „Биг Пит“ макари, но и там вече има много модели, които се вместват в границите на 400 до 500 гр. За комфортен и резултатен риболов е нужно да има баланс.

Поддръжка на макарата

Както всяко едно нещо и риболовната макара е необходимо да се обслужва след определен период на експлоатация. Смазката губи своите качества, попадат боклучета при механизмите. Ролката на бигела е изключително важно да функционира коректно, за да предотврати усукване на влакното и т.н.

Кога ще извършите профилактика зависи от това как се експлоатира макарата, колко често и в какви условия.

В заключение можем да направим следното обобщение:

  • За пикер и лайт фидер въдици - макари с размер 3000 – 4000
  • За медиум фидери въдици - макари с размер 4000-5000
  • За хеви фидер въдици – макари с размер 5000-6000
  • За фидер въдици за риболов на големи дистанции или много силно течение - макари тип „Биг пит“.

Какъв ще е вашият избор е въпрос на лични предпочитания. Всички водещи брандове предлагат макари за фидер риболов. Дори и макарата да не е определена като фидер макара, ако отговаря на зададените критерии по-горе, може да се използва успешно. Разбира се е нужно да е с добро качество, за да отговори на предизвикателството фидер риболов.

Актуалните ни предложения можете да разгледате ето тук

https://www.mftackle.com/makari-fishing-reels

Ако имате някакви допълнителни въпроси за даден модел, ситуация или нещо по-специфично не се колебайте да се свържете с нас. Ние с удоволствие ще отговорим на всички ваши въпроси и ще ви консултираме, за да направите правилния избор. Можете да ни потърсите на телефон :

MFTACKLE | Твоят приятел в риболова!

Автор: Калин Стоянов - Коки

Фейсбук : Kalin Stoyanov

Leave a Comment