CRESTA Identity Superior Feeder 3,60 m

Posted by kalinN 05/01/2022 0 Comment(s) Избор на оборудване,

Обзор на фидер въдицата -- > CRESTA  Identity Superior Feeder 3,60 m

 

 

 

Въпреки зимните условия в северна България работата по тестовия каталог на продуктите предлагани от CRESTA не спира . Дойде време да представя пред Вас и първия си обзор на въдицата  Identity Superior Feeder 3,60 m., с тест на изхвърляне до 50 грама. Ще се опитам да пресъздам с думи това, което усетих и почувствах във въдицата. Тази въдица е от високия клас на марката, не можем да я причислим към бюджетните фидери, но за сметка на това не е спестено нищо  от към качеството на вложените материали.  Малко суха информация. Дължина: 3,60 м. с тегло на бланката 216 гр. Висококачествени  водачи: SEAGUIDE, според мен са модел XTG, като първия е разположен на 64 см от средата на шпулата на макарата която ползвах, което позволява ползването на макари в размер 4000/5000 по класификацията на SHIMANO и модели 6000 по новата класификация на DAIWA , 4000 по старата. Подходяща е за работа с макарите на Cresta Avantor 5000 или Solith 5500. Големината на водача е външен диаметър 20 мм., вътрешен 18 мм. Бланката е дву коленна, като първата секция с дръжката е равана на втората секция / това решение на конструкторите ни дава нормална транспортна дължина/  и връхчето е 55 см.Тази конфигурация ни дава дължина от 3,60 м. в сглобено състояние.  Най – добра работа на бланката се постига с кошници от  40 гр., без храна, като не се притеснявайте от обема на кошницата.

 

 

Дистанцията на която се лови комфортно с пластмасова кошничка CRESTA Accelerate Block Feeder Medium 40 грама е 46 метра. С булет с размер 50 грама може да се лови вече на дистанция между 50 и 60 м. Смятам, че това е оптимално за въдицата , въпреки че с 2 оз връх и дължина 48 см. нещата коренно се променят, строя се втвърдява и дистанцията се увеличава !  Тази операция е свързана с подобрения и не е препоръчителна !  Все пак имаме на разположение  една изящна въдица с уникални върхове .  Дължината на ръкохватката е 48 см., за мен идеална, аз съм висок 1,73 см. и ми пасва перфектно. Цялата е коркова, от твърдия и с  класически дизайн. Макародържача е фуджи, размер 16 с долна гайка за завиване, макарите залепват много добре  и няма хлабини или каквото и да е. Цялата бланка е лакирана, като в основата си има и под лакови орнаменти, които придават допълнителна  нотка , много красива въдица.

 

Върховете заслужават малко повече внимание, все пак това е един от най-важните елементи на фидер въдицата. Както споменах по – горе дължината им е 55 см., а диаметъра в основата трябва да е 2,2 мм., но ми се струва че е една идея по-малък. Един или два микрона, не съм мерил със шублер  и  мисля това не е от толкова голямо значение. Доста по интересна е работа им. За първи път срещам върхове, на които са поставени правилно водачите и при сгъването им не се изкривяват в страни. Нормално широки отвори ,  с шок лидер 0,25 не се усеща никакво съпротивление. Строят на върховете  е бърз и бавен. В комплекта има два с акция 0,7 оз, които са с различен строй на работа, а именно бавен и бърз. Също така и  един връх 1 оз, който е прогресивен. Строй на бланката, стигнахме до най- хубавото. Чист прогресив, който при изхвърляне на тежестта става параболик.

 

 

Снимките ще покажат нагледно, но се опитвам да намеря правилните думи.

 

 

Тестването на въдицата премина в различни условия  с плетено влакно и шок лидер от монофил със сечение 0,25 мм. Лових както шарани на метод , така и  дребни зимни Платички.

 

 

Също така и в тихите участъци на р.Дунав с големи дълбочини  платики по над 500 грама и морунажи . Имаше и тест с  дребни каракуди и повод  0,10 , в съчетание със  супер тънки куки , не липсваха и бонус риби.

 

 

След всичко изписано до тук, Identity Superior Feeder 3,60 е една универсална въдица, която би покрила  огромен процент  от риболовните излети в стоящи  води! С не по-малък  успех и удоволствие може да се използва  и за някой не бързи участъци на реки.

Поздрави и на кука от мен Цецо Петров!

Leave a Comment