Световно първенство по фидер риболов за клубове Италия канал Бианко 4.04-10.04.22

Posted by kalinN 18/04/2022 0 Comment(s) Риболов, Състезания,
Световно първенство по фидер риболов за клубове Италия канал Бианко 4.04-10.04.22
 
 
Започвам да пиша този пост, докато спомените са все още пресни. Прибрах се днес сутринта, като за съжаление все още имаме хора в Сърбия заради проблем с буса.
Разбира се първото нещо което трябва да направим преди всяко едно състезание е да набавим инфо. Изгледахме всичко, което имаше като клипове и събрахме допълнителна информация благодарение на Стефчо Чернокожев и Тео. Разбира се няма кой да ти начертае риболова, но все пак имахме някакви насоки.
Това което знаехме за канала е, че условията на риболов са много променливи. Дълбочините варират от два до около четири метра. Приливите и отливите от морето създават течение в канала, като то сменя своите посоки. Основната риба, която се лови се очакваше да бъде платиката. Дистанциите за риболов да са около 12-15 ти метър и 18-22 метър. Като има и една спасителна дистанция около 60-тия метър.
В събота 02,04 рано сутринта потеглихме за Италия, пътя мина почти неусетно и пристигнахме около 18 часа в малкото живописно градче Адриа. Направихме една бърза разходка и отидохме разбира се да опитаме италианските пици.
 
 
Неделя бяхме предвидили за разходка до трасето. Станахме, закусихме и тръгнахме с трепет към канала. Явно нещо се бяхме превъзбудили защото със Сашо малко се сдърпахме. Там имаше доста трениращи хора и се видя, че риболов има и то доста добър. Кълвеше на всяко мятане, като рибите бяха от дребни платички по 100 гр. до такива гонещи кило плюс.
Докато се разхождахме видяхме как италианците си вдигаха столовете по нависоко защото водата ги беше заляла. Терена за спускане към канала беше доста стръмен, отделно самия канал е насипан с големи камъни, за да може да удържа водното течение. За да поставиш нормално платформата се искаше допълнителна платформа тип подиум. Тъкмо време да изпробвам моята нова придобивка MATRIX Duralite Platform MKII. Подиума не мръдна и седемте дена, като определено смятам да го използвам и за напред. Имаше течение, но кошничките, които използваха ловящите колеги не бяха по-тежки от около 40 гр.
 
 
Върнахме се в хотела и се заехме с подготовката на оборудването за предстоящият първи риболовен ден. За това световно бяхме решили, че няма да гледаме никой и ще се опитаме да нагласим риболова по нашите си виждания. База на храната ни беше CHAMPION FEED Wonder Black 2kg, който щяхме да модифицираме с CDF Breme, Speedo и World Cup Competition Black. Допълнително имахме много различни ароматизатори и подобрители. Глина избрахме да ползваме прясно, прясно пристигнала CHAMPION FEED TERRE DE SOMME. Която се оказа изключително добро попадение.
 
 
Първият ден по спомен разбъркахме две части Wonder Black 2kg и по една част CDF Breme и Speedo. Отделно имахме глина, която всеки можеше да прави каквото реши.
Ето че дойде понеделник, в който изтеглихме номерчето от дирижирания жребии. Първият ден ни отреди бокс 22, като до нас се падна другият български отбор Видракс.
Всеки имаше поставена задача, дистанциите, които бяхме избрали бяха около 15 тия метър и около 20 тия метър. Нямаше никакво време за губене, петте тренировъчни дена минават страшно бързо и трябва да се извлече максимума от всеки бокс. Тренирахме всички 5 плюс една резерва. Двамата човека зад нас Стефчо и Сашо си бяха с нас, както вече написах бяхме решили ние да нарисуваме нашият риболов. Без значение дали това ще се окажа добре или зле. Единствените, които наблюдавахме бяха отборите до нас, за да си сверим в някаква степен часовника.
В този ден канала повиши нивото си с около 80 см., след това задържа и отново започна да спада. Имахме две различни посоки на течението, както и период без течение. В периода без течение риболова беше най-труден. Налагаше се употреба на кошници с тегло от по 70-80 гр. Като в момента, в който нямаше течение се ловеше без проблем с такива от 30 гр. Успяхме да уловим някакви риби и вече имахме насоки за следващия ден.
 
 
 
След първият ден решихме, че ще трябва да използваме две храни. Едната за течение, която да е по-тежка и лепкава и едната за периода без течение, в който да имаме по-активна храна.
Рецептата за течение беше Wonder Black 2kg със Speedo, а тази за спокойните води Wonder Black, World Cup Competition Black и глина CHAMPION FEED TERRE DE SOMME. Като в леката храна добавихме и ароматизатор CHAMPION FEED Liquid Aroma 250ml -- >> CocoCanel.
Дистанциите останаха същите, като разпределихме подаването на живите компоненти, за да видим кое ще работи по-добре и ще задържаме рибите за по-дълго време. Това беше основен проблем през първият ден.
Вторият ден също мина неусетно, в него, обаче нямаше такова силно течение. Имаше един много тънък момент, в който трябваше да се смени храната и кошницата. Ако го изтървеш, съседа до теб ти дърпаше рибите. Другото което трябваше да се направи прецизно е да се подава храната на едно и също място. Това подаване не е никак лесно при положение,че ловиш с течение и след това такова липсва, а след това се обръща на обратно. Започнахме да изчистваме куките, най-добре работеха IGNESTI 404 и GAMAKATSU LS-2110N, които дефакто са със точно еднаква форма, но размерите се различават малко.
 
 
 
 
 
Третия ден тренирахме в бокс 37, в ляво ни бяха Англичаните от DRENNAN BARDON. Аз бях точно до тях, като лових на дистанция 20 метра. Англичанина захрани три дистанции къса около 12-13 метра, моята на 20 метра и далечна на около 60 метра. Стартира с малка отворена кошничка в течението, което беше пагубно за него. Моите риби бяха доста повече. Когато течението започна да спира започна в един момент да лови по-добре от мен, което автоматично значеше, че съм изтървал момента да сменя кошниците. Смених ги и нещата този път само се изравниха. След като отново усетих течение пак смених кошницата и храната и отново започнах да ловя в пъти повече. Накрая за около час той изпробва късото петно, от което измъкна само една риба. Мисля че той имаше най-много риби от неговите съотборници. Респективно аз имах повече от него, което автоматично значеше, че се движим в правилната посока.
Празнувахме рожден ден на Денис, голям кеф!
 
 
Четвъртия ден бяхме в рибния сектор А, бокс 8. Там Славчо ни размаза всички като направи около 13 кг. риба. Отново по-работещата дистанция беше 20 метра. Аз бях на 15 метра като първия час и малко лових много добре, но след това Славчо и другия човек в ляво от мен, които бяха на 20-тия метър тотално ме приключиха. В дясно ни бяха едните Сърби, от които определено ловихме повече защото прекараха доста време зад нас. Това което ни изненада обаче бяха новините от секторите B-E, където риболова се беше сринал и трудно се хващали по 2 кг. риба.
 
 
 
 
 
 
 
Официалната тренировка ни беше в сектор Б, бокс 12. Риболова наистина беше коренно различен. Никакви риби, все едно сме на друг водоем. Пробвахме всякакви варианти, нищо не сработваше. Славчо и Калин успяха да уловят по два морски кефала и откачиха и скъсаха по един или два. По едно време Петров мина на вътре и успя да хване една платика. Аз също разпънах дългата въдица и заклипсих на 65 метра. След няколко хвърляния вердеваса ми беше осмукан и така няколко пъти под ред. Смених стръвта с парченце торен и успях да хвана риба, след това риболова ми потръгна и лових в отлично темпо на фона на всички около мен. За час и малко успях да хвана малко над 2 килограма от тази дистанция, което не беше никак лошо. Боката пробва и също хвана риби, както и Пепи ????
Имахме още един вариант за спасение.
 
 
 
 
 
 
 
След официалната тренировка започнахме да търсим обяснение на този феномен с изчезналите риби. Това което разбрахме е, че е придошла морска вода, в която рибата не се чувства комфортно. Морската вода е по-тежка и застава на дъното, докато сладката е по-лека и седи от горе. Тук може би не съобразихме достатъчно добре този фактор. Колкото е по-малка дистанцията, респективно е по-плитко и има по-голям шанс да има по-малко солена вода. Ловихме с плетени влакна, нужна беше отлична индикация. Допълнително слагахме и FEEDER GUM 4 lb DRENNAN, за да късаме тънките поводи със сечение 0,10 до 0,07. Рибите пиха много лекичко и ползвахме куки от 16-ти до 20-ти номер.
Аз изтеглих сектор А, бокс 8.
Направих си две дистанции 20 метра, на която беше по-плитко от колкото на 12. Дълга ми беше 44 метра, на около 2 метра дълбочина. Паднах се на най-тесният участък и реално мятах на няколко метра от отсрещният бряг. Колегите в ляво и дясно от мен сложиха едни малки кошнички, лекички. А имаше доста сериозно течение! Помислих си, или ние тотално сме объркали нещата, или те ????
Започнахме с риболова, аз успях да хвана 4 риби през първия час. Риболова беше адски труден, в ляво човека ми беше капо, в дясно мисля, че имаше 1 риба. В края се виждаше един англичанин, който ловеше на отсрещният бряг, след втората му риба, която видях веднага грабнах дългата въдица.
Втория час направих 18 риби от отсрещният бряг, като между тях имаше и хубава каракуда от около поне 700 гр. Продължих да ловя с отлично темпо, всичко ми беше отиграно от предният ден. Подавах от всичко което имах, когато има риби не беше проблем. Изкарах и платика над килограм, настроението за мен беше много добро. За тези около мен, не чак толкова. Рънарите на другите отбори ни налазиха, Сашо беше до мен. Фото апарати, снимки, чудо 
Няколко човека се опитаха да ловят като мен, не им се получи. Накрая пресата стана доста зловеща от всички страни. Явно вкарваха много фуил защото рибите рязко издребняха. Сашо каза, че на два торни на кръст Петър Бако хванал шаран. Сложих и аз, не след дълго върха се сгъна! Адреналина се покачи яко, оказа се платичка около 400 гр. но и тя беше добре на фона на по-малките риби.
Накрая се разрази истински ураган, всичко стана на мармалад!!!
С 8,200 останах втори в сектора, англичанина, който започна от първия момент на далечната дистанция ме би с 500 гр. и бонус бяла риба над 2 кг.
Славчо и Калин мисля, че бяха се класирали на 8 място, Пепи 15-ти и Бобката 18.5 така заехме 19-то място след първият ден. Риболова в другите сектори е бил основно на ултра късо 6 до 12 метра. Аспект както написах, който пропуснахме. Другото което изпуснахме е риболова на шарани на отсрещният бряг, който се оказа голям коз за много отбори.
 
 
След разразилата се буря, нямаше как да си разбъркаме храни или да подреждаме багаж. Всичко остана за неделният ден. Аз отидох със Сашо на жребии и докато го чакам си вързах куки Matrix SW Feeder 20-ти номер с повод 0,08 ????. Другите от отбора заминаха към канала да бъркат храни и разделят стръв. Към 8 без 10 си взех нещата от адаша и поех към сектор Е, бокс 4.
Забравих да си взема колчетата от колата. Трябваше да измисля нещо, за да си премеря дистанцията. Използвах дръжката, която е 4 метра, за да премеря разстоянието и цопнах двете ми сакчета с хранилки. Увивах около саковете и така си премерих всичко което ми е необходимо .
Направих две дистанции, едната беше 9 метра, а другата 65 метра на няколко метра от отсрещният бряг.
Стартирах с риболова на 9 метра като за първия час и 10 минути имам 11 риби, което беше добър резултат. За съжаление няма бонус риба. Втория час беше кошмар. Никакво кълване, смених поводи, дължини, стръв и нищо не се получаваше. Унгареца до мен влезе на вътре, като той беше на около 70 метра и успя да хване платика гонеща половинка. Реших и аз да пробвам и аз дистанцията, но вчерашната схема не работеше, риболов имаше но по-друг начин. Отново се върнах на късото и мъките там продължиха с по една риба на 30 мин. До мен унгареца хвана още два шарана. В дясно пък пича преди да умре целия сектор на късо направи серия от 7-8 бързи риби, като две бяха около 1 кг. Мина и той на вътре без никакъв успех. Последният час вече се предадох и минах на вътре, като успях да хвана 1 сомче и три платики. Най-вероятно трябваше да си настоявам на вътре още след първия час и половина. Много вероятно беше и аз да хвана някой бонус, който щеше доста да подобри класирането ми. Завърших на 14-то място с 2,2 кг. Дори очаквах да съм по-зле.
Славчо направи смазващ риболов на 6 метра. Като една скъсана голяма риба и един откачен шаран, който се мисли за пъстърва и подскачал няколко пъти го лишиха от едничка.
 
 
 
 
Калин има две късания на едри риби и е 15-ти.
Бобката завърши седми в сектор А с риболов на отсрещният бряг, а при Пепи нищо не сработи в този ден и остана 22-ри.
Така в крайното класиране останахме на 21-во място. На 15-тина точки от топ 10, които бяха напълно постижими.
 
 
 
 
 
 
 
Лично аз съм изключително доволен от това, че работихме като отбор и всеки един ден надградихме нашият риболов. Подредихме голяма част от пъзела, като разбира се изтървахме и някои парченца, които в крайна сметка натежаха!
Факта че се борим за първите месата в сектори от по 22-ма човека и вкарваме хора в 10-ката в достатъчно показателен, че вървим в правилната посока!
Следващият път съм сигурен, че те ще са повече!
Всичко това нямаше да е възможно без Петър Лазаров-Пепи и MF Tackle, които седят плътно зад нас и ни подкрепят!
Много работа свършиха и Стефчо Чернокеожев, Сашо Дерменджиев и Денис Ангелов.
Вярно е, че нямаме голям щаб и нещата се случват по-трудно. Това обаче изобщо не означава, че ще се предадем!
 
 
 
Първи отново са миналогодишните шампиони от Нидерландия - JWP Waterservice!
Второ място за Maros - WaterLand Team и трети Австрийците от Team ASV Austria.
Поздрави и до нови срещи Калин Стоянов-Коки!
 
Всякакво ТОП риболовно оборудване можете да намерите в нашият магазин - MFTACKLE

MF Tackle - Твоят приятел в риболова !

#MFTACKLE  #FEEDER #FISHING

Leave a Comment