Световно първенство по риболов с фидер на канал DTD в Сърбия

Posted by kalinN 24/07/2023 0 Comment(s) Състезания,

Голямото приключение – Световно първенство по риболов с фидер на канал DTD в Сърбия.

Здравейте, приятели!

Лично за мен това е второ световно в Сърбия, на първото бях участник през 2016 г., а сега ролята ми бе да помагам на състезателите.

 

 

Тръгнахме с Бобката – Божидар Григоров за комшиите в неделя, като на излизане от София се засякохме с Краси Недев и пътувахме заедно.

 

Пристигнахме много бързо /за около 4 часа/ в хотела ни в гр. Ковин, който се намираше на около 50 км. от мястото на състезанието. Побързахме да пробваме сръбската скара, не останахме разочаровани.

 

 

Малко по-късно пристигнаха Людимил Кирилов – Люди, Иво Вълов и Цецо Петров. Направихме бърза обиколка на китното градче и бяхме готови да атакуваме първият тренировъчен ден на канала. За съжаление беше пропуснат от Славчо и Калин, които имаха да изиграят последния кръг от плувката.

Сутринта изтеглихме жребия, взехме стръвта и поехме към тренировъчният бокс. Момчетата се настаниха, аз отидох да гледам немците, които бяха в близост до нас.

Много бързо стана ясно, че риболова наистина ще е много труден!

 

 

Както се и очакваше, гледахме резултатите от сръбското първенство като в имаше много такива в рамките на около 1 кг.

При нас Люди в този ден лови сравнително добре сребърни риби на къса дистанция 12-14 метра,  а Краси и Цецо основно сомове. Не забелязахме никой отбор да направи някакъв свръх риболов.

 

 

Вечерта пристигна и останалата част от отбора. Направихме разбор на ситуацията, повелителя на „слончетата“ Славчо каза, че щом първият ден е имало… вторият ще са още повече!

Разбъркахме светла храна за сомове и по-кафеникава за сребърните риби. Сомовете не станаха много повече, но сребърните риби си ги имаше. Ако успееш да ги ловиш, щяха да са повече от сомовете.

 

 

От третия ден на там, риболова силно започна да се „прецаква“, сомовете ги имаше, но и те не бяха лесни. Оценихме, че с много силен риболов можеш да направиш максимум около 3 кг. Те се държаха на по-голяма дистанция в дълбоката част на канала. Това забавяше доста темпото.

Четвъртък и петък тази тенденция се запази и риболова излиняваше. Трябва да се отбележи, че промяната в нивото на канала влияеше изключително много на рибите. По-точно на сребърните риби. При дори минимално покачване се активизираха, при спадане изчезваха.

В четвъртък Славчо успя да направи много силен риболов на уклей на фидер. За около два часа успя да направи малко над кило и половина, при положение, че тествахме доста различни ситуации.

Бързата сметка показа, че ако ловиш тези риби от началото до края добре ще успееш да направиш резултат, с който ако не спечелиш сектора, ще си поне в тройката.

На техническата комисия в петък обаче имаше изненада!

 

 

Много ясно се каза, че засечеш ли на къса дистанция от няколко метра трябва да извадиш и да метнеш на ново. Това е дънен риболов, не риболов на джиг. Можеш да мяташ както искаш, само влакното трябва да се изниже през шпулата. Това определено щеше да намали реализацията при този тип риболов.

 

 

Някои отбори успяваха да хванат и по някоя сребърна риба между сомовете, което те изстрелваше много напред в класирането, за сметка на другите отбори.

Според Ван Шендъл било случайно, но дали е така? За мен по-скоро не!

Дойде време за първият състезателен ден. В него влезнахме с ясната нагласа, че ще ловим сомове. В интерес на истината ги ловихме добре. Забелязахме, че вече излизат и на по-близка дистанция 25-30 метра като там имаше и по-някоя бонус риба.

Лично аз в петък гледах Англичаните, те успяха за първите 15 мин. да хванат две каракуди от по 120 гр., общо 6 човека на късо 12 м. Следващите 15 мин. останаха само трима, там един човек успя да реализира едно малко шаранче от 200 гр.

 

 

При нас също нещата не бяха по розови.

Затова изключихме тази дистанция като стартова. Решихме, че ще започнем между 25-30 метра и резервна от 42 метра за сом. Ако Славчо имаше пред него уклей, той щеше да лови тях.

Аз отговарях за сектор D и E. В D беше Славчо, а в сектор Е Люди.

В ляво от Славчо беше Лий Кери, винаги е страшен кеф да си до такива състезатели. Люди забеляза активност на риби на близка дистанция и реши да пробва първо там. Той си е израснал на реката и определено това му помогна в този ден. Освен това се чувстваше най-сигурен в тази дистанция и този риболов.

Състезанието започна, за голяма изненада имаше доста силен риболов на сребърни риби. Англичанина до Славчо започна да ги лови добре. Той стартира на 26 метра и хвана два сома. Уклея играеше пред него и решихме да ловим него още на 15-тата минута, което смятам, че беше правилното решение.

Отидох да видя Люди, който ловеше добре на късо, вдъхнах му малко кураж и фини настройки и започна още по-добре.

Върнах се при Славчо, вятъра започна да се усилва с всяка минута. Това много затрудняваше риболова му, но все пак ловеше някакви риби. Принципно най-силен през всички дни беше първият час, след което рибата намаляваше.

 

Лий оцени своя улов за първия час на около 800 гр., Славчо имаше около 400 гр. и вървеше около 8-10 с този резултат. Това не ни притесни, много бързо щяхме да наваксаме при добър риболов. Люди продължаваше да лови добре, при моите състезатели всичко беше наред. Цецо имаше някакви риби, Краси също, Калин и той.

С напредването на времето наваксахме голяма част от изоставането си. Дори и в силен вятър и всяко засичане вадене!

Последните 10 минути Лий успя да хване три риби, шаранче около 600 гр и две каракуди по около 150 гр.

Славчо вика - с тези риби ме би!

Дойде кантара, Лий закова 3,7 кг., Славчо 2,94 кг., оказа се прав.

С 40 гр. ни прескочи един от чехите, който имаше 2,98 само с риболов на сомове и първият в сектора, който имаше две големи платики от Белгия.

Люди знаех, че ще е добре и се оказа така и той с 4 н.т.

 

Калин се измъкна до 4, Цецо по едно време не беше добре.. в последният половин час със силен риболов на късо заковава тройка и Краси Недев с 11 точки, кофти участък, на който  Калин също сърба попарата следващият ден.

 

 

Така завършихме с 26 точки на 8-ма позиция след първият ден.

Това ни даде увереност и в крайна сметка решихме да рискуваме и на следващия ден.

Неделята предложи отново ново "раздаване на картите"! Сребърните риби никакви ги нямаше!

Отборите които започнаха със сомовете от първият момент, дръпнаха доста напред. Този ден при мен бяха Краси в Е и Цецо в D. Цецо успя да хване някакви риби на късо, но не можа да развие своя риболов /просто нямаше риби/ и времето не стигна за по-добър резултат в последствие със сомовете.

Краси ловеше отлично сомове, там влезнахме сравнително бързо за тях. Покрай него обаче се извадиха много сребърни риби с големи размери, които нямаше как да бием.

Потърсихме ги и ние, но не се получи. Затова и там записахме незадоволителен резултат. При Калин беше много тежко, той беше през едно място от това на Краси, Люди лови отново добре и записа 6 точки. Славчо пак беше на уклей, но този път с не толкова добър резултат.

 

 

Така в крайна сметка останахме 13-ти след втория ден. Реално класиране в първите 15 отбора си е добро постижение, ако бяхме в ТОП 10 щеше да е супер.

Спечели отбора на Унгария, която в последните години е постоянно на подиума и във фидера и в плувката. Втора остана Холандия и на трето място са Англичаните. Водещите отбори са с огромен опит, големи щабове и имат много информация още преди да са стъпили на водоема. Това им дава огромно предимство, освен факта, че всички до един са страхотни риболовци.

Скоро тази тенденция няма да се промени!

Банкета за закриването беше супер, музика, хапване и пийване - кой каквото иска!

Въпреки всичко, не трябва да не се пропуска нито едно световно, ако искаме да подобряваме класирането си!

 

 

Много странно е, че на 4 часа път от София има световно първенство и никой не реши да се разходи да погледа от българската фидер общност.

Бъдете здрави и повече време за любимото си хоби!

Поздрави и до нови срещи, Калин Стоянов – Коки MF Tackle Feeder Team.

Всякакво ТОП риболовно оборудване можете да намерите в нашият магазин - MFTACKLE

MF Tackle Твоят приятел в риболова!

#MFTACKLE #FISHING #ITALICA #CHAMPION_FEED

Leave a Comment