РП първенство по риболов с METHOD FEEDER яз. Берсин 23-26.06.2022 г. първи кръг

Posted by kalinN 30/01/2023 0 Comment(s) Риболов, Състезания,

РП първенство по риболов с METHOD FEEDER яз. Берсин 23-26.06.2022 г. първи кръг

Подготовката за този турнир започна с това да се науча да мятам без проблем на 100 метра. Очакваше се евентуално да се лови на подобни дистанции.

На организираното преди няколко седмици благотворително състезание се оказа ,че рибите се ловят на пропадане.

Шарани на пропадане с Method? Звучи невероятно, но това се е оказала печелившата тактика.

 

 

В сряда минах през склада в Пловдив, за да взема храни, палети и добавки и около 18 часа се озовах на Арена Митерсон, която е много близо до яз. Берсин.

На първата тренировка се паднахме да тренираме в бъдещият сектор C.

 

 

Състезателната ивица беше разделена на двата бряга на водоема, нямаше как да се съберем на едно място. Сектори от А до C бяха под гората, а сектор D в един залив.

Разбъркахме различни храни и пелети за първата тренировка. Бях подготвил въдица за риболов на пропадане, както и две други дистанции 30 метра и 52 метра, на която намерих интересен ръб.

Риболова стартира трудно, така остана за мен и до края на тренировката, която прекратихме час и половина преди края заради задаващият се дъжд.

Пепи, Силви и Денис успяха да хванат някакви риби на пропадане, аз не можах да видя кълване на този тип риболов. Хванах само два шарана с не големи размери и една подводница ми скъса пред кепа!

Всички имахме много откачени риби, просто почти всички риби са с разкъсани усти от честото улавяне. Имахме много неизвестни за решаване, на късата дистанция не се появи нито една риба.

 

 

Вторият ден тренирахме в сектор D на тапите към вътрешността на залива. Там беше доста по-дълбоко на 30 метра от предният ни сектор.

 

Аз захраних на 33 метра и имах риболов на тази дистанция, нищо впечатляващо обаче. В тази тренировка успях да хвана риба на пропадане и да видя как кълват рибите, което беше важно за мен. Освен това хванах огромен шаран за моите разбирания пред живарника ми след като видях, че обикаля там. Малката въдица от 3,3 метра успя да пребори големият звяр. Нещата бяха нещо като Давид срещу Гулиат. Рибата се оказа малко над 9 кг., а на мен ми приличаше на 15 килограмова. Дълга над 1 м. и супер борбена!

 

 

Важното беше, че вече имах някаква макар и минимална представа от риболова на пропадане. Пак имахме по 2-3 риби, докато ловящите на пропадане бяха ловили по 20-тина риби на човек. Като рибите от горе бяха основно големи с тегло над 3-4 кг., стигащи до 10 плюс килограма.

Не можахме да направим ползотворни тренировки и общо взето не влизахме в състезателните дни готови.

 

 

Изтеглих сектор C за първият състезателен ден, място C6.

 

 

Направих си петна на 50 метра и 30 метра и състезанието започна.

Започна е силно казано, риболов почти нямаше. В дясно започнаха да ловят на така нареченият от някои колеги риболов на „блесна“ и хванаха по 2-3 бързи шарана.

Не ми се искаше, но взех и аз въдицата за риболов на пропадане и трябваше да ловя така. За моя радост нещата започнаха да се случват много бързо и риболова ми потръгна.

Рибите започнаха да влизат една след друга в живарника, като борбата с всяка една „подводница“ беше изпитание както за риболовеца, така и за такъма.

Изключително борбени риби.

От време на време се откачаше по-някоя риба, но това беше неизбежно с оглед на състоянието на устите на рибите. Успях да завърша с 16 риби, като в дясно от мен имаха по-повече бройки. Важен беше и размера на рибите и щеше да стане ясно кой как се е справил след като мине кантара.

Моите риби показаха 72 кг. на кантара като по-този начин успях да спечеля сектора си и поведох в индивидуалното класиране след първият ден.

 

 

Малко за риболова на пропадане, който усвоявах по време на състезанието.

Аз нямам риба с оставена стръв извън метода, това е много показателно за това, че рибите атакуват хранилката. Много колеги казаха, че рибите се косели стръвта в метода, за мен изключваше това твърдение. Почти всички риби бяха хванати в устата или в най-лошия случай във външната част около нея.

Техниката на пропадане включваше максимално лек метод, аз нямах такъв и лових с 30 гр. и въпреки това успях да ловя успешно.

Второто важно нещо беше приводняването на хранилката и въдицата да е в работна позиция максимално бързо. За мен лично бързата връзка трябваше да е максимално свободна за да се забелязва всяка индикация, която в повечето случаи беше като почукване от червеноперка. Следващият важен елемент беше поддържането на темпо, за да може рибите да се държат на петното. И не на последно място колко точно да стиснеш хранилката, за да може да хванеш рибата. След замятане, водата буквално се взривяваше от риби с големи размери.

Та така, шарани на пропадане с Method Feeder.

 

След първият ден водач в класирането беше SMAX, следван от Митерсон и след тях бяхме ние.

Вторият ден започна по-късно. Вечерта беше валяло и достъпа до водоема беше почти невъзможен освен с автомобил 4х4. Аз се паднах в сектор А, бокс 6.

Риболова при мен не стартира по никакъв начин, около мен се ловиха риби и то с впечатляващи размери от 5 плюс килограма.

Съдиите постоянно теглиха големи риби.

Започнах да опитвам различни неща, нищо не искаше да сработи.

Времето напредваше и напрежението растеше. Явно не съм могъл да взема правилните решения, защото в крайна сметка не се класирах добре.

Риболов на „блесна“ също нямаше, рибите се събираха и отново всичко ставаше черно от риба, но не кълвяха. Успях да видя само едно нормално кълване на този способ, което не можах да реализирам. Разбира се откачих няколко риби, но те както и останалите ми риби не бяха с необходимия размер.

С 4 малки шаранчета и 6 каракуди останах последен в този ден с 9 или 10 кг. Освен грешните решения от моя страна и фортуна не беше с мен и рибите ми бяха само дребни.

Другите от отбора с изключение на Пепи, който си взе сектора също не бяха добре. Направихме 10, 9, 8 и 1 н.т., с които в крайното класиране останахме на неприемливото за нас 4-то място.

 

 

Домакините от Митерсон спечелиха първият кръг от РП първенство по METHOD FEEDER.

На второ място остана SMAX и трети се наредиха Янтра.

 

 

В индивидуалното класиране първи с 2 н.т е Асен Николов. Втори е Юри Цветков с 3 н.т и на трето място също с 3 н.т., но по-малко уловени килограми е Алекс Стоянов.

 

Следващият кръг е през месец август 11-14 на яз. Прогрес в близост до гр. Димитровград.

Там ще се постараем да вземем реванш за слабото ни представяне в този кръг.

Поздрави и до нови срещи!

Калин Стоянов – Коки  - Въжън MF Tackle Team

 

Всякакво ТОП риболовно оборудване можете да

намерите в нашият магазин - MFTACKLE

MF Tackle - Твоят приятел в риболова!

MF Tackle - Твоят приятел в риболова!

#MFTACKLE #MATRIX #FISHING #METHOD

 

Leave a Comment