Месеца на Mаришките кефали

Posted by Slavcho_Petrov 10/11/2019 0 Comment(s) Риболов,

Здравейте след поредния риболов на кефали остана малко време да споделя удоволствието от този риболов и с вас. След голямо чудене и разузнаване на някои потенциални типично кефалски места се спряхме на може би най-доброто ,което имаше всички предпоставки за успешен риболов . В Събота сутрин рано,рано след няколко дни размисли и интересно четиво от Калин Граматиков  относно новия модел Stradic зa, който от SHIMANO наистина са се постарали да направят топ макара в този ценови клас и аз не издържах на изкушението ... съгреших с една глезотия !

 И така Жорката дойде точно в уговорения час  взехме  3кг  бял и шарен червей ,които са любимата  храна за кефалите и се отправихме към местата за риболов . Времето беше типично есенно и цялата река беше в пелена от мъгла .

Избрахме мястото и като за начало изстрелях десетина прашки с червеи нагоре по течението. Дълбочината беше около метър а дистанцията на , която искахме да ловим беше около 15 метра ,като рибите се очакваше да кълват на 20-тина метра надолу по течението понеже там ставаше с около педя по дълбоко и имаше паднали дървета ,които са любимото укритие за кефалите.За тези условия избрах плувка MF-River 3гр ,като за повод ползвах 0.12 Fluorocarbon Italica и
кука Ignesti 808R №12. Поради ниската видимост се наложи и смяна на цвета на антената от зелена на ярко оранжево,
което с бързосъхнещата боя за антени на Anglers става изключително лесно ,а хубавото е ,че във всеки един момент след това може да се махне с изтъркване с остър предмет ( ножче или ножичка )Първоначалното заливане с червеи бързо даде резултат ,като още на второто изтичане първата риба беше на лице.

Рибите не бяха с впечатляващи размери но силното течение и дистанцията на ,която кълвяха правеха борбата доста интересна .Не след дълго след ритмичното дохранване с прашката на всяко изтичане кефалите се наредиха и кълвяха почти на едно и също място на 15-тина метра под нас, но така и не се качиха по-нагоре по течението. Явно релефа на дъното и течението групираха всичкия изстрелян червей на едно място, а на рибите това им хареса и всеки уловен кефал повръщаше завидно количество червеи.


След добрия старт на риболова с напредването на деня рибите станаха по-редки но се ловяха регулярно до края на риболова . И така за съжаление трофейни риби не можахме да излъжем но пък ,като бройки успяхме да уловим около 40 риби ,което е един доста добър резултат . След няколко снимки и връщане на рибите обратно  завършихме поредния риболовен излет на любимата река .