Зимен риболов с фидер на пресевна

Posted by kalinN 22/03/2022 0 Comment(s) Риболов,
Цецо Петров ????????????
 
 
 
Риболова на каракуди винаги е интересен, защото никога не можеш да предвидиш настроението и може би прилича на……., това е в кръга на шегата. Малко за риболова.
Предишната седмица видях публикация на Калин Стоянов, видно от която имаше много активен риболов на каракуди, порядъчни в размер 150–200 грама и разбира се не издържах.
Рано сутринта около 4,00 часа потеглих към една стара баластриера до река Тунджа в близост до Казанлък с надеждата за тези сребристи красиви риби. Калин ме посрещна, беше запазил място, вятъра беше с нас, нямаше го, всичко по план.
 
 
Бях приготвил две въдици, едната моята любимка #CRESTA Identity Superior Feeder 3.60m 30-50g, с макара CRESTA Solith 5000 SX Reel, на която бях поставил плетено влакно с монофилен шок лидер. Другата въдица, реших да пробвам само с монофилно влакно за което подбрах малко по стегнат строй въдица, за да мога да засичам по лесно и да се поема разтегливостта на монофила - CRESTA Identity Pro Accellerate Feeder 3.75m 30-60g.
 
 
Мястото беше между надвиснали клони и храсти, настаних се доколкото беше възможно, но имах един проблем. Когато приводнявам линията, преди удара в клипса поставям въдицата си в дясно от мен, въпрос на навик, а се наложи да си променя нещата и доста пъти имах зверски удари по клипса, но към края на риболова ръката ми привикна. Премерих дъното, като имаше камъни и някакви препятствия, предполагам това е наклон, защото на 40 метра 30 грама олово потъваше толкова, че да можеш да си запалиш цигара. Придърпах по наблизо, като установих, че на 24 метра е най–плитко, може би около 4 м. на 27 метра вече беше към 6м. Приех да започна на двадесет и четвъртия метър.
 
 
Реших да забъркам Веда анасон, типично за каракуди, мека, ароматна и инертна, сладко–солена. Овлажних я сравнително добре с 550 мл. вода, като реших да не добавям глина, а ще ловя с много малка кошница. Захраних с 5 кошници не големи с чиста храна и стартирам с една бяла и червена пинка 50 см., повод 0,10 мм, кука гамакацу 1010, номер 12, реално е около 16 номер. Очаквах бързо кълване, но след десетина презареждания индикация нула. Разклипсих и развих на око, към 2,5 до 3 метра и влязох по на вътре, а там дълбочината ставаше друга, още с второто подаване, каракуда, аха ще ги ловим. Калин сподели, че са много пасивни и за да се види кълването повода трябва да е къс. Намалих го и успях да виждам по-добре индикациите на рибите, но за изненада каракудите не бяха основен вид риба, а на петното се настаниха платички. Предполагам че това се случи заради подаването на повечко храна, докато се опитвах да разработя новото петно с новата дълбочина.
 
 
Обсъдихме ситуацията и с напредването на деня решихме да проверим отново по-плитката точка, една каракуда и аха, да ама не, платички отново. Нова храна, това беше решението да пробваме, явно силния аромат на Анасона привличаше доста добре платичките и каракудите не можеха да се вредят. Бях взел един пакет, който през есента беше подготвен за база. Силно изразен аромат и вкус на семена, преобладаващ конопа, това е базата върху, която в последствие се разработи кориандъра. Нямаше никакъв аромат като добавихме глина. Смених и с внимателно подходих към така желаните каракуди, малък GURU X-Change Window Feeder, с по две-три пинки и много на тънко и фино. Рибата реагира, ама червеноперките. Появиха се на петното и изместиха платичките на три перки, една малка платика.
 
 
Въпреки това, битката с каракудите продължаваше, смених начина на риболов, поставих метод, въдицата с монофила беше на 24,5 м., по на плитко, стръвта три пинки вътре в храната и зачаках каракудата. Не мина и минута, сгъване отчетливо, риба ама платика около 150 грама, храната на метода беше Анасона. Още няколко проби–резултата идентичен. Часът минаваше 12, каракудите бяха там но не се хранеха активно, за разлика от дребните риби, подхода към тях определено трябваше да е друг, но вече бях привлякъл малките риби на петното си и нямаше връщане назад. Взех си въдицата с плетката, дистанцията 27 метра, 50 см, повод, малък уиндоу и нещата се подредиха, но с риболов на дребни риби.
 
 
 
 
Направих си още един експеримент на същото петно, сменям храната, слагам от базовата, на основата на конопа, увеличавам размера на кошницата и започват да кълват червеноперки, сменям кошницата и слагам Веда анасон, дребните скимърсчета се увеличават, приятно е да видиш, как със захранката можеш да контролираш видовете риби, разбира се ако те не се казват Каракуди.
 
 
 
Поздрави за всички колеги риболовци с пожелание за наслука и мир.
 
 
Всякакво ТОП риболовно оборудване можете да намерите в нашият магазин - MFTACKLE

MF Tackle - Твоят приятел в риболова !

 

 

 

Leave a Comment