Втори кръг от РП по риболов с Method Feeder 2023 г.

Posted by kalinN 25/07/2023 0 Comment(s) Състезания,
Обзор на Втори кръг от РП по риболов с Method Feeder 
 
Здравейте приятели!
 
Нямаше много време за почивка след като в понеделник се пробрахме от световното в Сърбия, в сряда трябваше да се тръгва за новото предизвикателство на яз. Берсин.
Натоварих колата в късния следобед и от Казанлък опраших за Пловдив, за да набавя необходимите захранки. Натоварих „бонбонките“ ???? за лудите Берсински шарани и след около 350 кг. се озовах на мястото, където щяхме да отседнем за следващите няколко дни.
Видяхме се с момчетата от отбора и легнахме защото щеше да се става рано, минаваше полунощ.
Паднахме се да тренираме преди стената, в по-дълбоката част на водоема, където обикновено има много риби. Разделихме се на две, аз и Дани тренирахме риболов на дъното, а Денис и Ивчо заложиха на популярния за Берсин риболов на пропадане.
Времето беше много тежко, най-вероятно най-топлите дни през цялата година.
 
 
Поради тази причина с цел запазване здравето на състезателите и рибите състезанието беше изтеглено с един час на пред. Освен това можеше да се гази до коляно във водата. В такива ситуации винаги си ползвам подиума Duralite Platform MKII, като го нагласям така, че скарата на платформата да е един-два пръста под водата. При мен се побира в колата дори и да не е разглобен. Но един от най-големите му плюсове е, че е много компактен за транспорт. При такава подредба, обаче има малък проблем. Краката на масата идват къси, добре е, че има удължители, с които нещата се нареждат перфектно и масата не виси във въздуха.
 
 
 
Беше време да разбъркаме храните и да накиснем пелетите.
 От към храна се спряхме на:
- RINGERS Micro Method Mix 2kg
- DYNAMITE BAITS Swim Stim Feeder Mix Betain Green 1.8kg
- CHAMPION FEED TTX Fijn 1kg
Комбинацията от двете храни правеше микс с зелен цвят и много добра лепливост която искахме да имаме задължително за да можем при нужда да добавяме семена и пелети.
TTX ползвахме отделно от храната.
Пелетите бяха доста повече като модели и размери. ⤵
- DYNAMITE BAITS Carp Pellets 700g 2,4 и 8 мм.
- CHAMPION FEED Purple Pellets 1kg 2 и 4 мм.
Имахме и ароматизатори Ringers, DYNAMITE BAITS Liquid Carp Food и новите CHAMPION FEED Clear Oil 250ml.
 
 
Беше време за започнем риболова, разделихме дистанциите на които ще ловим за да можем евентуално да си направим някакви изводи.
Денис започна от началото да лови добре на пропадане, Иво боксуваше а ние с Дани нямахме риби. Направихме малко фини настройки на Иво и той също започна да лови добре на пропадане.
 
 
При мен на около 4,5 метра дълбочина петното започна да се съживява, докато при Дани който беше на около 3 м. нямаше риби.
Риболова вървеше добре, беше време да настроим линиите за „допингираните“. Лично аз не обичам да ползвам много твърди въдици, без значение колко са големи рибите. По-меката въдица ми позволява да използвам по-тънки поводи, разбира се трябва да е съобразена с големината на рибите. MATRIX Ethos XRD 13.1ft 4.0m Feeder 100g ???? ми пасва идеално за тази цел. Самата въдица е доста мека в горната си част, това позволява риболов дори на малки риби без да се откачат/ и при риболов с кошничка/. Във вторите две трети вече има солиден запас от мощност който помага при борбата с големи и силни риби. Мята много добре на дистанция до 100 метра и работи добре с празни хранилки от около 30 - 40 гр.
 
 
След втория час и Дани мина на 4,5 метра и при него риболова потръгна също отлично.
В ляво от нас риболова не е бил толкова добър, а в секторите А и Б в залива където е караваната почти трагичен. Бях сях сигурен, че там също ще има риби след като се подхрани и този участък. Обикновено там не е най-посещаваното място от риболовците.
 
 
Направихме разбор вечерта и решихме в петък да тренираме само риболова на дъното. Паднахме се в последният сектор до караваната. Отново разделихме дистанциите и дълбочините. И през този ден 4,5 метра беше печелившата дълбочина. Рибите искаха допълнително подхранване на петното, като то трябваше да е умерено. Прекаленото зариване на петното го убиваше, въпреки тяхната големина и големи размери.
Тествах новите влакна Submerge XD Monofilament в по-екстремни ситуации, за мен са отличен избор за риболов с Method Feeder. Много меки и леко разтегливи. Дори част от куките си завързах с тях, точно заради тази мекота и кафявият не натрапчив цвят.
Направихме добри тренировки и според мен бяхме готови за състезанието.
 
 
 
Изтеглихме жребия, аз се паднах Г, Дани във В, Денис в А и Иво в сектор Б.
За другите момчета не знам как е преминало състезанието, ще разкажа за моите преживявания. Началото на Г личнo за мен не е най-доброто място в сектора! Колкото по-към стената, толкова по-добре.
Започнах на търсената дълбочина от 4,5 метра която се явяваше на около 41 м. Първите три часа лових много добре. След това риболова рязко изчезна и клонеше към нулата. Два пъти ми скъса от шок лидера, без много големи напъни от страна на рибите. Аз лично си го обяснявам с наличието на миди. Миналата година най-работещият wafter ми беше цвят pellet wafter. Тази година нямам хваната риба на тази стръв. Най-добре работеше жълтият цвят, RINGERS Chocolate Yellow Wafter 70g - 6 мм. За мен лично обяснението, е че рибите реагираха много добре на подаването на царевица и затова и този цвят работеше най-добре. С кански мъки успях да хвана още две риби по-спомен за последните два часа. Пробвах и на по-късо без да имам никаква индикация, както и на пропадане където заковах 2-3 толупа.
Кантара мина и почти с 47 килограма се класирах втори в сектора, лично аз съм доволен. С двете скъсани риби можеше и първи, но това е част от играта. В последствие разбрах, че един от състезателите си е пуснал риба в живарника след като е била оплела съседен участник. Не съм очаквал такова нещо от човек състезаващ се от толкова години.
Другите от отбора не бяха добре и за съжаление след първият ден се озовахме на 4-то място с 21 точки. Митерсон водеха с 10 точки, след поредно много силно представяне.
Вторият ден с Дани си разменихме секторите, жребия ми отреди номер 10 на който предният ден беше Румен Джавелков и там за него състезанието започна много трудно.
 
 
За този ден бях решил да имам две дистанции 4,5 метра дълбочина на 41 метра и втора дистанция на 21 метра с дълбочина около 2,5 метра.
За мен състезанието започна отлично, първо мятане Амурче с тегло около 2,5 кг., те се теглиха задължително както и риби с тегло над 6 кг. До мен Милчо в дясно вадеше и той Амур, но по-голям. Второ мятане и втори Амур със същото тегло. След което шаран и един откачен. Това беше всичко умря! За първите 20-30 минути имах хванати три риби.
От там започна ходенето по-мъките. На късата дистанция успях да излъжа още три риби, като едната беше малко над 8 кг. След това откачих две риби, като едната беше огромна според мен защото ми клъвна на 20 тия метър и за отрицателно време стигна до 40 тия метър където се откачи. Имах и едно късане пак на шок лидера, но там напъна беше зверски с взимането. За всички тренировки нямам откачени общо 4 риби, в този ден ми се случи. Това е защото сигурно много бъзиках Али Даут. Успях да измъкна още един амур от 5 кг. и вече имах претеглени 18 кг. и 4 риби в живарниците, ползвах два.
В ляво не виждах да има някакъв силен риболов, кантара мина и бях спечелил сектора преди да ми теглят рибите в живарника. Чувството е приятно, признавам си!
 
 
Много хора имаха проблеми с кепването на рибите. Аз бях избрал дълга и здрава дръжка Ethos XR Power 4.5m Landing Net handle с дълбока и голяма глава Carp Landing Nets. Всички риби влизаха в главата без проблем и си ги кепвах от вътре, дори амурите нямаха шанс да изскочат.
Иво Лавчев след трудно начало беше направил много силни последни три часа и мина границата от 70 кг. и също си спечели сектора. За съжаление при Денис и Дани риболова не се разви както очаквахме и те потънаха в класирането.
 
 
Останахме трети на турнира , силният отбор на Митерсон отново спечели и увеличи много преднината си в генералното класиране. Почти са невъзможни за достигане, остава още един кръг на Прогрес през месец Септември. Втори се класираха момчетата от отбора на Champion Feed. Започват да си възвръщат формата от миналата година и вече са в борбата за второ-трето място за годината.
 
 
В индивидуалното класиране победител е Кенан Даут след много силен втори ден с риболов на пропадане в сектор Г. Аз се наредих втори , а трети остана Алекс Стоянов с 4 н.т. и най-много уловени килограми на турнира.
За годината на първите три места отново са за Митерсон Алекс, Шивача и Джавелков! Там също водят убедително в класирането и ще е много трудно да бъдат изместени от там.
 
 
Благодарности на MF Tackle ???? и Пепи Лазаров, ???? които отново ни осигуриха всичко необходимо и застанаха зад нас ! ????
Марти полови и той доста риби, като по време на турнира рънваше за да можем да имаме връзка по между ни! Благодарим Марти, има много потенциал в теб! Когато ти омръзне да хващаш риби с два крака, те чакаме по сериозно в отбора!
 
 
Получи се много здрав турнир, в изключително тежки условия! Жегата беше убийствена!
Поздравления за най-добрите и браво на всички участници!
Поздрави и много сгънати връхчета!
Калин Стоянов – Коки MF Tackle Team
 
 
Всякакво ТОП риболовно оборудване можете да намерите в нашият магазин - MFTACKLE
MF Tackle - Твоят приятел в риболова!
 

Leave a Comment